Catedra Internațională Onorifică „Jean BART”
în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării
CIO-SUERD

Curs online

Expert European în Strategii și Proiecte
Inter-Disciplinare în contextul Regiunii Dunării – Bazinului Mării Negre

ÎNSCRIERI DESCHISE!

Sub egida Programului Național Comun de Formare, cursurile online se vor desfășura în perioada mai – august 2019.

Argument

Până în 2030, în special datorită noii revoluții industriale ce implică digitalizarea transformativă și utilizarea pe scară extinsă a inteligenței artificiale, cele mai solicitate și bine remunerate job-uri pe plan UE și internațional vor fi cu totul altele decât acum, mai ales pentru că, până în 2025, marile economii vor elimina, datorită automatizării, milioane de poziții profesionale.

 

Abordarea și oferta noastră

Atât universitățile, cât și cei care se pregătesc pentru noi cariere internaționale de succes vor trebui să se adapteze la punerea în aplicare a unei viziuni mult mai pragmatice pro-antreprenoriale, care să stimuleze din start combinația performantă între cunoaștere, creativitate și inovare.

Astfel, pentru cei care aspiră să atingă aceste noi standarde, studiile și strategiile inter-disciplinare au devenit deja, în America și Europa, o nouă profesie și formare profesională post-univeritară în sine. Prin acest Program al Catedrei Internaționale Onorifice ”Jean Bart” (CIO-SUERD), adaptat și pentru nevoile și serviciile oferite prin Hub-ul Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră, sunt vizate în principal formarea unei cunoașteri sistematice și aprofundate a conceperii strategiilor integrate și dezvoltarea conștientizării critice, precum și utilizarea metodologiilor avansate de elaborare a strategiilor.

 

Componentele de bază ale Programului

 • rezolvarea problemelor complexe (orientarea spre soluții) și dezvoltarea gândirii critice
 • formularea de soluții creative în raport cu noile provocări economice și culturale
 • tehnici de cooperare cu partenerii din sectorul de business și stakeholderi în cadrul ”live projects” (proiecte economice în dezvoltare)
 • gestionarea și participarea în cadrul consorțiilor naționale și internaționale
 • orientarea spre rezultate ale serviciilor, produselor și strategiilor dezvoltate

Care sunt modulele prevăzute?

După identificarea nevoilor și posibilităților din principalele zone cu potențial inovativ, curricula va fi axată pe prezentarea și valorizarea modelelor și teoriilor conceperii de strategii, utilizând studii de caz reale cu semnificație globală. Prin acest proces, cursanții vor avea acces sporit la un număr important de profesioniști, parteneri, consultanți și profesori, ca și consiliere de tip ”Deep Mentoring”, oferită de CIO-SUERD și de reprezentanții Hub-ului, de-a lungul întregului curs.

 1. Metode de cercetare inter-disciplinară
 2. Design strategic aplicat
 3. Contextul și teoria inter-disciplinară
 4. Elaborare integrată a strategiilor
 5. Inter- și intra- comunicare
 6. ”Studii profesionale” – învățarea bazată pe practică pentru asigurarea standardelor și livrării serviciilor conform bunelor practici
 7. Aplicație practică prin implicare individuală într-un proiect major în dezvoltare

Perspective de carieră profesională:

Domeniile-cheie includ:

 • departamente de strategie
 • sectorul tehnologic pentru dezvoltarea noilor produse de servicii profesionale
 • organizații non-profit
 • autorități / instituții guvernamentale
 • organizații de business
 • instituții culturale
 • agenții de consultanță

Exemple de profesii inter-disciplinare de viitor:

 • inginer pentru reciclarea inovativă a deșeurilor
 • consultant energii alternative (solare, eoliene, hidroelectrice)
 • experți prognoză a dezastrelor climatice / cutremurelor
 • mentor medical
 • creator de organe pentru transplant (pentru biologi, geneticieni, specialiști inginerie biomedicală)
 • ”memory surgeon” (neuroștiințe)
 • ”PPP – personal productivity people” (provin din comunicare și mass-media, fiziologie, sociologie)
 • ”IoT security repair” (repară daunele de securitate a dispozitivelor conectate IoT)
 • instructori pentru dispozitivele de zbor ale viitorului și piloți pentru zborul în spațiu 

Organizatori

Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect coordonat de Fundația EUROLINK-Casa Europei și fondat în parteneriat cu Centrul de Biodiversitate al Academiei Române.

Asociația ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” – Departamentul de Training – CLDR, membră Danubius Academic Consortium (DAC, Baden Wurttemberg),  a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR, Viena) și Membru co-Fondator al Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră

Ministerul Afacerilor Externe – Revitalizarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării prin inovare – membri ai Bordului CIO-SUERD (iunie 2018)

Consultanți și mentori:

Programul de formare beneficiază de coordonarea teoretică și practică a unor reputați experți și formatori:

Dr. Ing. Urb. Pietro ELISEI – Expert al Comisiei Europene pentru Programele UIA și URBACT, Director & Fondator URBASOFIA 

Jamil BENABDALLAH – Consultant în Dezvoltare Turistică / Președintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului de Sănătate și Social

Prof. univ. dr. Stelian BRAD – Președintele Hub-ului Macro-Regional Dunăre – Marea Neagră / Președintele CLUJ IT Cluster 

Prof. univ. dr. Petre PRISECARU – Institutul de Economie Mondială al Academiei Române 

Prof. univ. dr. Emilia MURINEANU – coordonator Proiecte – Universitatea Maritimă Constanța

Dr. Georgeta GHEȚE DĂNĂU – Președintele Asociației Profesionale A Formării în Administraţia Publică Locală ”CINAQ

Lector univ. dr. Gabriela DAVID – Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) – Oradea

Sandu ZAMFIRESCU – Specialist Knowledge Management / Director Comunicare Asociația CLDR 

Sever AVRAM – Coordonator General Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) / Cercetător Asociat Academia Română

 

Certificare

Programul desfășurat online (3 luni) este un curs de tip post-universitar, care se încadrează și în conceptul Uniunii Europene de tip ”lifelong learning”, promovat prin Centrul pentru Inovare și Dezvoltare la Distanță. Cursurile se desfășoară online, în perioada lunilor mai – august 2019, prin intermediul unei platforme educaționale, accesibilă oricărui cursant în mod flexibil. Certificarea se obține în urma unei evaluări finale care constă în completarea online a unei idei de proiect strategic sau a bazelor unei fundamentări strategice pentru un proiect ales (real sau virtual).

Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire cu Anexa detaliată a modulelor și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu INCE – Centrul de Biodiversitate „Acad. David DAVIDESCU” al Academiei Române, instituție de învățământ care alături de Ministerul Educației este abilitată prin lege să organizeze cursuri de formare de tip post-universitar și alte studii strategice avansate. Conform reglementărilor educaționale în vigoare, prin Legea nr 596/2001, Academia Română, prin cele 30 de institute naționale de cercetare, este abilitată să organizeze atât studii avansate academice, cât și școli doctorale/post-doctorale, care să fie astfel recunoscute și pe plan european.

 

Înscrieri

Înscrierile se fac in baza Formularului de Înscriere, conform principiului „Primul venit-primul servit”. Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: secretariat@cldr.ro ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97. Termen limită: 17 mai 2019

 

Parteneri Media

Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, Radio7, Juridice.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, SmartFinancial.ro, BrandInfo.ro, Opinia Națională, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, Tomisul Cultural, 24PHarte.ro, ”Buletin Dunărean”.

Simplu, flexibil, eficient

Peste 750 de cursanți au absolvit cursurile la distanță (on-line) și sesiunile intensive de training în diverse universități / centre universitare ale României, precum: Arad, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Târgoviște, Timișoara s.a. Chiar și numeroși profesioniști, manageri sau experți originari din România, care lucrează în alte țări din UE sau Canada și Statele Unite, au studiat în cadrul programelor CIO-SUERD, în special cei motivați să-și completeze formarea profesională/științifică pentru a înțelege mai bine și a activa în cadrul proiectelor sau programelor cu finanțare europeană, de tipul cooperării transfrontaliere și transnaționale, în special.

Aceștia formează Rețeaua Națională a Ofițerilor / Comisarilor Dunăreni, constituită încă din toamna anului 2015, la Palatul Parlamentului.

Cursuri online

Cursurile se desfășoară în sistem online (la distanță), pe o platforma de e-learning (învățare prin intermediul unei platforme internet) și sunt prezentate sub forma unor module, care pot fi descărcate și parcurse în ritm propriu, în funcție de timpul alocat cursului și puterea de acumulare a materialelor prezentate. Absolvenții cursului vor avea în continuare acces la modulele de curs, precum și la alte materiale noi, care vor fi încărcate pe platformă, în mod periodic.

Sesiuni live

Sesiunile intensive de informare și training, cu prezență fizică (live), se desfășoară în mod periodic, cu sprijinul partenerilor și speakerilor invitați, pe teme de interes comun din domeniul finanțărilor europene. La finele sesiunilor, cursanții primesc Diplome de Participare, eliberate de Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD), proiect coordonat de Fundația EUROLINK-Casa Europei.

Înscrieri deschise!

Înscrierile se fac în baza completării și transmiterii Formularului de Înscriere, conform principiului
„Primul venit-primul servit”, iar pentru înscrierea timpurie (Early-Bird) se oferă un discount special.

Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD)
c/o EUROLINK-Casa Europei
Telefon/fax: 021.2304997
Mobil: 0723699857
E-mail: ciosuerd@gmail.com ; ciosuerd@houseofeurope.ro