Selectează o Pagină

Bursa ideilor, proiectelor și parteneriatelor inovative și sustenabile

 

Cea de-a doua reuniune a
Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră

Academia Română, 11 octombrie 2019

 

Informații suplimentare 

 

 

În contextul marcării de către Președinția Consiliului UE, pentru prima dată, a ”European Days for Sustainable Circular Economy” – Zilele Europene în favoarea Economiei Circulare Sustenabile, Hub-ul Macro-Regional Dunăre Marea Neagră, cu amabilul sprijin și al altor prestigioși parteneri, organizează la Casa Academiei Române, în data de vineri, 11 octombrie 2019 (orele 9.00-13.00), un eveniment special consacrat promovării și sprijinirii mediului de afaceri, societății civile și sectorului academic și de cercetare-inovare, în scopul accelerării adaptării și aplicării în practică a noilor reglementări și tendințe UE referitoare la Economia Circulară Sustenabilă, cu predilecție în contextul emergenței Smart Sustainable and Inclusive Cities și Smart Villages, precum și al constituirii noilor parteneriate consolidate pentru accesarea programului UE Horizon 2020Mai multe informații

FONDAREA HUB-ULUI MACRO-REGIONAL DUNĂRE – MAREA NEAGRĂ

 

În perioada 1-2 februarie 2019, la Constanța a avut loc reuniunea de fondare a Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră, o inițiativă a Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) împreună cu Cluj IT Cluster, care coordonează în prezent un grup de circa 30 de clustere din zona Balcanică, a Bazinului Mării Negre și a Regiunii Baltice. Misiunea Hub-ului constă în principal în generarea unei contribuții importante la inovarea macroregiunii prin cooperare teritorială și dezvoltarea unor proiecte transnaționale potrivit specializărilor regionale inteligente și subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) și celorlalte documente strategice conexe.

La constituirea Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră au luat parte: Asociația CLDR România – membră CoDCR (Viena), Cluj IT Cluster – format, la rândul său, dintr-un număr de patru universități din cadrul centrului universitar, împreună cu numeroase companii din zonă, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Spiru Haret, Clusterul Prelucrări Metale Transilvania – compus din trei universități, două municipalități și numeroase întreprinderi mici și mijlocii din Regiunea de Centru, INCD pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării, Arhiepiscopia Craiovei, Fundația Acțiunea Ecologică Română, Asociația ”24Pharte”, Agenția URBASOFIA și CIO-SUERD ”Jean Bart” proiect fondat de Fundația EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Academia Română.

Această structură funcțională nu este închisă, ci printr-o cerere de afiliere, adresată Președinției Hub-ului, asigurată de Cluj IT Cluster, se pot alătura și alte universități, centre de cercetare sau entități co-interesate să se implice consorții de proiecte majore.

În același context, au fost prezentate și dezbătute ariile tematice ce pot primi finanțare în cursul perioadei următoare cu un accent special pe combinarea diverselor domenii de cunoaștere și acțiune interdisciplinară cu dimensiunea digitalizării transformative.

Sesiuni estivale inter-disciplinare pentru cariere profesionale de succes
prin Programul Pre-Doctoral al Catedrei Internaționale Onorifice ”Jean Bart”

 

Sub egida Hubului MACRO-REGIONAL DUNĂRE – MAREA NEAGRĂ, fondat sub Președinția CLUJ IT Cluster la Constanța (februarie 2019), cu ocazia recentului Forum Anual al Dunării (Palatul Parlamentului, iunie 2019), în urma consultării cu institute partenere care coordonează studii avansate și doctorale în cadrul Academiei Române, a fost lansată seria sesiunilor estivale, atât on line, cât și live, după modelul de Școală Pre-Doctorală, cu scopul sprijinirii celor interesați printr-un mentorat pro-activ constând în pregătirea, consilierea și recomandarea, în special la școlile doctorale ale Academiei Române. Programul de formare are drept public-țintă în special pe profesioniștii, consultanții, avocații, managerii sau decidenții potențiali care, conform modelelor testate pe plan european și internațional, au astfel oportunitatea de a promova mai prestigios și mai rapid în carieră, inclusiv prin obținerea titlului de doctor într-un anumit domeniu dorit.

Obiectivul-cheie al acestor sesiuni, care se desfășoară în lunile iulie-august-septembrie, constă în ghidajul celor motivați de continuarea carierei, fie în țară, fie la nivel UE, pentru a dezvolta, în cadrul viitoarelor lor lucrări științifice, îndeosebi aplicații și metodologii inovative în contextul priorităților dezvoltării macro-regionale de proiecte și afaceri în Regiunea UE a Dunării și în Bazinul Mării Negre.

Sesiuni LIVE

Sesiunile live au loc în serii de câte maxim 5 zile, atât la sediul Institutului de Cercetări Juridice – Casa Academiei Române, cât și la cel al Bazei Nautice – Lacul Mamaia – Universitatea Maritimă din Constanța, Președinte CLDR România. Cei interesați de sesiunile estivale la Constanța pot primi și sprijin pentru cazarea în condiții cât mai convenabile în cadrul Bazei Nautice. Alternativ, pentru cei care nu se pot deplasa la București sau Constanța, sesiunea poate fi organizată și online, pe platforma educațională CIO-SUERD (de tip Moodle).

Înscrieri deschise!

Sesiuni ON LINE

Sesiunile on line încep din data de 10 iulie 2019, pe platforma educațională CIO-SUERD, cu acces flexibil în funcție de programul fiecărui participant și se încheie în luna septembrie. La final, pe baza cunoștințelor și consilierii oferite, ca evaluare, cursanții vor prezenta o schiță / concept cadru a unei teme cu caracter cât mai inter-disciplinar și inovativ posibil. Cei interesați vor fi, de asemenea, îndrumați și recomandați către filierele optime de continuare a carierei lor profesionale.

Cursurile noastre

Tematica inter-disciplinară a sesiunilor estivale:

• pentru project managerii, consultanții și antreprenorii în economie circulară, bioeconomie și managementul inovării – Expert în managementul bioeconomiei, inovării și bunei guvernanțe
• pentru cei interesați în studiile de planificare și dezvoltare macro-regională, în special în context SUERD – Expert în dezvoltare macroregională – Regiunea UE a Dunării
• pentru urbaniști, arhitecți, decidenți – Expert în inovare urbană – Smart City
• pentru cei interesați de domeniul turismului și serviciilor conexe – Promotor și Expert în Managementul Destinației Turistice (OMD)
• pentru responsabilii de date personale și specialiștii IT&C – cursurile oferite în parteneriat cu Euro Market Solutions Iași – Ofițer Protecție Date cu Caracter Personal (DPO), respectiv Expert în Incidente de Securitate GDPR & CyberSecurity

 

Care sunt principalele beneficii ale participării?

1. acompaniere de la A la Z în scopul valorificării unei idei/proiect personal, evitând inteligent orice recurs la tehnici ”copy-paste”
2. orientarea cât mai aplicativă a temei alese, inclusiv prin ”marketizarea” sa și includerea în proiectele Acceleratorului de Idei și Afaceri al Hub-ului Macro-Regional Dunăre-Marea Neagră
3. stabilirea legăturii și recomandarea către domeniul / coordonatorul lucrării de doctorat
4. însușirea și punerea în practică a celor mai actuale instrumente inovative, implicit de protecția drepturilor de autor
5. Certificat de Absolvire însoțit de Anexă de Studii și, la cerere, Scrisoare de Recomandare.

Înscrierile se fac conform principiului „Primul venit-primul servit”. Detalii suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: ciosuerd@gmail.com ori telefonic la tel./fax: 021.230.49.97.

Parteneri Media Asociați: Agenția Națională de Presă AGERPRES, Radio7, Juridice.ro.
Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicații Mobile, SmartFinancial.ro, BrandInfo.ro, Opinia Națională, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Tribuna Economică, Tomisul Cultural, 24PHarte.ro, ”Buletin Dunărean”.

Înscrieri deschise!

 

Înscrierile se fac în baza completării și transmiterii Formularului de Înscriere, conform principiului
„Primul venit-primul servit”, iar pentru înscrierea timpurie (Early-Bird) se oferă un discount special.

 

 

Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD)
c/o EUROLINK-Casa Europei
Mobil: 0723699857
E-mail: ciosuerd@gmail.com ; ciosuerd@houseofeurope.ro