~ Invitație – Anunț de presă ~
La începutul lunii iulie 2022, Parlamentul European se află deja în pragul adoptării noului Regulament UE referitor la armonizarea legislației privind mediul, inclusiv combaterea schimbărilor climatice și sprijinirea economiei circulare.
În contextul implementării PNRR, Guvernul României, în special prin MIPE, a continuat să extindă cu 300 posturi pozițiile de expert în diverse specializări ale procesului de redresare și reziliență. Totodată, așa cum reiese din Raportul de Țară și din justificarea din PNRR, România continuă să înregistreze serioase întârzieri în privința accesului la apă și a tratării acesteia, în special în zonele rurale.
În acest context, doar pentru componenta de tranziție verde și schimbări climatice sunt acum în joc 2,3 miliarde euro ca investiții pe diversele sub-componente. Tranziția justă prin reducerea poluării și sprijinirea economiei circulare urmează să dispună de un buget aparte în funcție de nevoile reieșite din planurile teritoriale aferente. Menționăm că, așa cum se arăta și în recenta dezbatere din cadrul emisiunii ”Banii în mișcare”, România se plasează pe ultimul loc în UE și deține în prezent doar circa 1% investiții de tip economie circulară.
Tocmai de aceea se lansează noua serie cu înscrieri deschise online la programul de tip Mini MBA ”Expert & Antreprenor UE în Managementul Economiei Circulare și Dezvoltării Durabile”, sub coordonarea Catedrei Internaționale Onorifice „Jean BART” (CIO-SUERD), în parteneriat și cu amabilul sprijin al Reprezentantului în România pentru Economie Circulară – DG Mediu – Comisia Europeană – Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu “Ernest Lupan” (IRCEM, Cluj Napoca), în atenția atât a managerilor, consultanților, experților din sectorul guvernamental, ONG și cel financiar-bancar, cât și antreprenorilor care își doresc să atragă fonduri nerambursabile mai ales pentru start-up-urile inovative și IMM din diverse domenii. Toți acești specialiști existenți sau în curs de formare sunt chemați să contribuie decisiv la aplicarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.
Învâțând să utilizeze în principal așa-numitele ”design-thinking techniques” (tehnici de concepție și proiectare), implicit prin formularea de propuneri evaluate privind implementarea operațională și strategică a temelor economiei circulare, absolvenții vor fi sprijiniți să transpună teoria în lumea reală, mai ales prin parteneriate cu mari organizații internaționale de mediu, pe baza unor modele de business deja testate anterior cu succes.
Cursurile se desfășoară conform sistemului promovat de UNESCO Institute și al recomandărilor Consiliului UE referitoare la ”lifelong learning”, prin intermediul unei platforme educaționale dedicate (Moodle), spre a fi accesibile oricărui participant din țară sau străinătate, în format online (asincron), dar și cu posibilitatea, în paralel, a unor sesiuni live sau prin video conference, cu înscriere imediată, pe o perioadă de 3 luni calendaristice, incluzând evaluarea practică, la care se oferă sprijin personalizat. În paralel, persoanele motivate pot urma și programul de formare, certificare și ghidaj ”Managementul Bio-Economiei, Inovării și Guvernanței”.
Detalii suplimentare pot fi consultate la adresa http://ciosuerd.houseofeurope.ro/antreprenor-expert-ue-in-managementul-economiei-circulare-si-dezvoltarii-durabile/ sau solicitate Secretariatului Tehnic prin e-mail: ciosuerd@gmail.com sau telefonic: 0726375855.
Pentru conformitate,
Secretariatul Tehnic CIO-SUERD
c/o EUROLINK-Casa Europei