Selectează o Pagină

INVITAȚIE DESCHISĂ – Comunicat de presă

Începând cu anul 2025, conform Forumului Mondial al Avocaților (worldlawyersforum.org), sfera avocaturii, cunoscută de mult timp drept având o abordare tradiționalistă, este de acum pe cale să demareze o schimbare majoră datorată inteligenței artificiale (AI). Începând cu analiza contractelor și până la analiza predictivă, AI se dovedește capabilă să optimizeze fluxurile de lucru, să reducă substanțial costurile și să îmbunătățească accesul la Justiție.

Dreptul AI, în mod special cel european rezultat din EU AI Act, este destinat să redefinească în profunzime modul în care practicienii, fie ei avocați, consultanți, consilieri juridici sau cercetători și formatori, vor evolua de acum înainte.

Dintre predicțiile-cheie din 2025, putem aminti, printre altele:
• avansul spectaculos al societăților de avocatură axate pe AI, în care avocații/consultanții se vor concentra pe rolul de consultanță strategică;
• integrarea accelerată AI în cadrul curriculei și formării juriștilor în universitățile/centrele și institutele magistraților, în vederea perfecționării bunelor practici;
• confruntarea cu noile dileme etice și provocări ale reglementării în cadrul sistemului decizional marcat de bias-uri în algoritmi și de necesitatea unui ghidaj juridic cât mai flexibil aplicat;
• deschiderea serviciilor juridice axate pe platforme AI destinate publicului larg scutit să mai apeleze la consultanța unui avocat.
Ținând cont de această revoluționare ce pleacă de la metodologia strategiilor de caz, practicienilor din agențiile/companiile sau alte instituții de profil juridic le va imperios necesar să-și pună expertiza personală prin intermediul instrumentelor transformative AI.

Pentru toți cei motivați de a-și consolida noi competențe și abilități de top în domeniul dreptului și eticii AI, Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) a lansat primul program de tip Fast Track MBA în sistem internațional UNESCO – UE ”Life Long Learning” (LLL) sub genericul ”Expert UE în Etica și Dreptul Inteligenței Artificiale”.

Programul se va desfășura on-line/hibrid, în sistem asincron/prin video conferință, în funcție de programul de lucru/disponibilitatea participanților, prin intermediul unei platforme educaționale (Moodle), accesibilă oricărui cursant în mod personalizat (aprilie-iunie 2025).
Organizatorii oferă, la pachet, componentele de formare-certificare-Scrisoare de Recomandare și ghidaj până la obținerea succesului scontat, în mod personalizat de către fiecare cursant.

Participanții primesc, în urma evaluării finale, Certificat de Absolvire ”Expert UE în Etica și Dreptul Inteligenței Artificiale” cu Anexa detaliată incluzând competențele și abilitățile vizate și modalitatea de evaluare, eliberat de Catedra Internaționala Onorifică „Jean Bart” CIO-SUERD, proiect fondat în 2012 de Fundația EUROLINK-Casa Europei cu amabilul sprijin și în parteneriat cu Academia Română (membru afiliat International Science Council, Paris).

Înscrierile se fac in baza Formularului de Înscriere de pe siteul https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-ue-in-etica-si-dreptul-inteligentei-artificiale/ , conform principiului „Primul venit-primul servit”, până cel târziu în data de 12 aprilie 2025. Pentru înscrierea timpurie (”Early-Bird” – cu achitarea contribuției bănești până în data de 5 aprilie 2025) se acordă un discount special. Pentru grupuri mai mari de 4 persoane înscrise la curs se pot acorda reduceri suplimentare.

Cu urările noastre de succes,
Prof. Asoc. Sever AVRAM
Coordonator General CIO-SUERD ”Jean Bart”
București, 4 aprilie 2025