MONITORUL EUROPEAN ESG
Nr 4
Ediția DECEMBRIE 2024
din cuprins:
Noutăți, controverse și perspective:
- Tendințe prognozate de evoluție a guvernanței pe baza implementării ESG
- Așteptări sporite din partea investitorilor referitoare la beneficiile aduse de auditul ESG
- Creștere spectaculoasă a investițiilor în tehnologii curate și infrastructura conexă în 2025
- Nou instrument de ghidaj pentru adaptarea companiilor la criteriile și practicile ESG
- Simplele soluții bazate pe resursele naturale pot reduce efectele schimbărilor climatice
Oportunități:
- Fonduri de investiții la dispoziția proiectelor de energie geotermală în context ESG
- Implicarea decidenților și stakeholderilor în inovarea sustenabilă a proiectelor energetice europene
- Bonus: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
ARGUMENT
Ajungând, în fine, la ora bilanțurilor și prognozelor pentru următorul an, întreaga cultură și mișcare ESG se află în plin proces transformativ pe care armonizarea avansată a legislației UE și parțial a celei din Statele Unite ale Americii a făcut-o posibilă.
În pofida succeselor și performanțelor înregistrate în combaterea schimbărilor climatice, la care ESG este văzut drept o importantă cheie de progres și de stimulare a investițiilor sustenabile, continuă controverse și polemici cu caracter mai mult tranzacțional sau ideologic care sunt de natură să încetinească ritmul de transpunere a sustenabilității, în special și pe fondul incertitudinilor de pe scena decizională americană, cât și în raport cu pretențiile formulate adesea în mod legitim de statele în curs de dezvoltare sau de cele insulare.
Cu toate acestea, intrarea în vigoare, în 2025, a celor mai recente schimbări legislative comunitare, cât și standardizarea acestora în curs, oferă suficiente speranțe că inovațiile în materie de tehnologii, de politici sociale și de bună guvernanță au șansa de a deveni cât mai curând realitate și de a-și produce efectele într-un context geo-economic mai stabil și mai ofertant.
Noutăți, controverse și perspective
Tendințe prognozate de evoluție a guvernanței pe baza implementării ESG
Corporate Governance Institute, în calitate de lider global în educația referitoare la guvernanța corporativă, a sintetizat zece tendințe prognozate ca afectând evoluția bunei guvernanțe corporative, începând din anul 2025.
Între acestea, util de consemnat sunt următoarele:
1. Întrucât schimbările climatice afectează tot mai mulți locuitori ai planetei, mișcările de masă ale populației, care sunt orientate spre penalizarea companiilor acuzate de ”vandalism cultural și ambiental” (ecocid), impun indirect companiilor măsuri de urgență/prevenție spre a trata cauza unor asemenea fenomene.
2. Este în curs și se dovedește necesară atingerea unei convergențe referitoare la terminologia, standardele și inițiativele în domeniul ESG care să conducă la proceduri standardizate asupra reacției la schimbările climatice, conform TCFD – Task Force on Climate related Financial Disclosures, inclusiv ca urmare a colaborărilor ”Big 4” în contextul Forumului Economic Mondial.
3. Sub presiunea generațiilor Millennials și Z, se constată o atracție tot mai mare spre achiziționarea produselor sustenabile și în procesul de combatere a schimbărilor climatice. Aceasta se va traduce și prin afilierea tot mai multor organizații la standardele de mediu și de sustenabilitate din secolul XXI.
4. Evoluția către adoptarea modului de lucru la distanță (remote work) va deveni tot mai prezentă și se va traduce printr-o reducere a emisiilor nocive și a consumului de combustibil fosil, rezultată în urma unei scăderi a utilizării automobilelor. Tot în acest sens, se anticipează tot mai multe inovări asupra stilului de lucru la distanță, inclusiv prin tranziția către modalitățile hibride de lucru.
5. Se are în vedere ca organizațiile să-și propună tot mai mult să reducă pe cât posibil emisiile de gaze sau să prevină evacuarea de gaze nocive în atmosferă. Conceptul de ”net-zero emissions” a deveni treptat prevalent, iar tot mai mulți consumatori vor percepe recursul la operațiunile de ”greenwashing” drept necredibile în favoarea proiectelor de decarbonizare.
6. În anii imediat următori conceptul de ”net-zero” va fi surclasat de ”pozitivitate climatică” drept o tendință majoră ESG, drept alinierea la soluții naturale pozitive în cadrul evoluțiilor economice.
7. Adaptarea în profunzime la modalitățile reglementate de raportare ESG vor putea conduce la semnificative schimbări în materie de tarife, atragerea de noi talente și fidelizarea consumatorilor sau a bunelor intenții ale investitorilor.
8. Drept consecință a recentelor scandaluri cu privire la practici înșelătoare cunoscute sub numele de ”greenwashing”, tendința va fi de transparentizare atât din partea investitorilor, cât și a clienților, identificând partea pozitivă a unei false raportări, de acum penalizate prin lege.
9. În raport cu provocările în creștere cu care se confruntă businessul în perioada post-pandemică, auditarea de tip ESG poate să valorizeze mult mai mult considerațiile non-financiare, de tip social, care să depășească menținerea la nivelul unilateral al obsesiei pentru profit. În această direcție, strategiile de investiții ar urma să pună în prim plan sustenabilitatea de tip social (cf. Global Sustainable Investment Alliance și principiile pentru investiții responsabile ale ONU).
10. Va continua să se manifeste tendința de scădere a costurilor pentru energiile regenerabile, precum energia eoliană și solară, care vor deveni cu 70% respectiv cu 89% mai ieftine în următorii 5 ani ai procesului de decarbonizare. În acest sens, orientările vor privilegia achizițiile publice verzi.
Așteptări sporite din partea investitorilor referitoare la beneficiile aduse de auditul ESG
Publicația Morning Star Sustainalytics, specializată în cercetarea asupra implicațiilor ESG la nivelul companiilor, care acoperă peste 170 de state, a publicat recent rezultatele unui sondaj anual asupra proprietarilor de active la nivel global. Drept urmare, s-a constat că peste 500 de respondenți care administrează fonduri în valoare de peste 18 trilioane de dolari își exprimă încrederea că datele, ratingurile, ca și indexurile periodice ESG au realizat deja o ameliorare în diverse domenii în ultimii 5 ani. Colectarea acestor date ca și regăsirea lor în indexurile asupra implementării ESG au condus la concluzia că implementarea strategiilor ESG au adus tot mai mult ”valoare adăugată”. Tocmai în acest sens, stakeholderii respectivi își orientează atenția spre mai multă acuratețe în cursul procesului de audit, mai multă standardizare a indicatorilor/metricilor utilizați, cât și modalități de raportare cât mai relevante privind evoluția propriilor afaceri.
Astfel, după cum remarcă aceeași sursă, se constată că ”factorii de tip ESG” sunt percepuți tot mai mult ca elemente de sprijin în procesele de investiții, ceea ce a și condus la performanțe sporite a agențiilor specializate în domeniu, atât în privința metricilor cantitativi, cât și a analizelor calitative aferente.
Creștere spectaculoasă a investițiilor în tehnologii curate și infrastructura conexă în 2025
Potrivit unei recente previziuni ale echipei Andrew the Obvious Ventures, creșterea înregistrată de științele generative drept catalizator pentru cele mai transformative inovații se va manifesta în special de la nivelul noilor energii regenerabile și a tehnologiilor de distribuire a energiei electrice până la acela al sistemelor stimulative tot mai sofisticate de date. În acest sens, deja Agenția Internațională pentru Energie prefigurează faptul că investițiile în tehnologii curate și infrastructură vor ajunge la nivelul de 2 trilioane de dolari până la sfârșitul acestui an, anume dublul investițiilor în combustibili fosili.
De pildă, se consideră că în Statele Unite ale Americii, în special, intențiile investitorilor se îndreaptă către energia geotermală și către tehnologii generative A.I. spre a le face mai accesibile decât înainte. Drept exemple sunt date elemente de noutate precum: substituirea vechilor combustibili fosili prin energia curată; progresele în privința noilor baterii, bazate pe lithium solid și silicon sintetic; prevalența înlocuirii carbonului prin încurajarea investițiilor în bioenergie cu captură de carbon; revoluționarea agriculturii de sus în jos, prin implicarea sistemelor de producere a energiilor regenerabile și prin tehnologii de înaltă precizie; inovări pe sistem vertical și implicarea alimentelor cultivate în laborator, ca măsuri de reduce a amprentei de carbon în cadrul producției agricole și a sporirii securității alimentare; algoritmii tot mai avansați și modelele de învățare automată vor preîntâmpina hibele legate de echipamente, vor optimiza programele de mentenanță și vor îmbunătăți eficiența energetică. Astfel, mediul de afaceri va avea acces la decizii mai bine fundamentate va spori conectivitatea și reziliența sistemelor de energii regenerabile, reducând incertitudinile operaționale conexe.
Nou instrument de ghidaj pentru adaptarea companiilor la criteriile și practicile ESG
În luna decembrie 2024, platforma pan-europeană Euronext (Paris) a dat publicității cel mai recent ghid asupra modalităților de raportare privind practicile sustenabilității în cadrul companiilor, conform ultimelor reglementări UE în domeniu. Acest ghid a fost lansat în contextul Săptămânii Sustenabilității Euronext.
Demn de menționat este faptul că acest ghid furnizează insight-uri valoare referitoare la cerințele atât de complexe ale raportării ESG, incluzând și recenta Directivă asupra Raportării Sustenabilității Corporative (CSRD), cât și modificările intervenite în completarea Taxonomiei UE. Acest ghid asupra raportării ESG se aplică tuturor tipurilor de companii, inclusiv de tip IMM, și furnizează astfel inspirația pentru strategii adaptate în vederea atingerii conformității față de exigențele reglementative și consolidarea performanței în domeniul ESG.
În plus, cei interesați pot obține o copie a acestui ghid spre a le servi în cursul procesului de auditare în cadrul viitorului an.
Simplele soluții bazate pe resursele naturale pot reduce efectele schimbărilor climatice
Relativ recent, schimbările climatice rezultă că ar putea pune în pericol așa-numitele ”nature- based solutions”, întrucât la nivelul biodiversității apar sau pot apărea contradicții aparente între diverse specii afectate.
După cum se știe, albinele se află sub amenințarea pesticidelor, a poluării, a distrugerii habitatului lor și al condițiilor meteo impredictibile, ceea ce ar putea avea un impact sensibil asupra producției de hrană a fermierilor. Cu toate acestea, se observă că anumite proiecte, plecând de la sursa problemelor, ar putea în mod neașteptat să constituie o alternativă de tip disruptiv pentru prevenirea și abordarea eficientă a faliilor reperate la acest nivel.
Drept urmare a monitorizării a 26 de ferme din proximitatea Parcului Național Tsavo (Kenya), a rezultat că prin utilizarea gardurilor protective pentru stupi, montate de către fermieri, majoritatea celor aproximativ 4000 de elefanți au fost descurajați să se mai apropie de aceste locuri și să ia prin surprindere comunitățile respective. Ca și concluzie, cercetătorii implicați în acest studiu au reliefat faptul că fermierii pot să identifice modalități anterior nebănuite pentru a produce diferențe cu privire la anvergura schimbărilor climatice, ca de exemplu, în acest caz, să reușească să reducă raidurile elefanților asupra stupilor de albine. Acest studiu de caz ne avertizează și asupra faptului că o sporită perturbare a habitatului ar putea să reducă eficiența metodelor bazate pe coexistența mai multor soluții naturale, considerate până atunci preferabile.
Oportunități
Fonduri de investiții la dispoziția proiectelor de energie geotermală în context ESG
Fondul de investiții Fervo Energy (Houston, Texas – USA), fondat în 2017, a anunțat de curând că a pus la dispoziție 255 de milioane de dolari destinate proiectelor de energie geotermală. Sunt avute în vedere noile tehnici precum extracția orizontală și distribuția prin fibre optice care să conducă la transformarea rezervoarelor de energie geotermală dificil de exploatat în surse de energie verde.
Această oportunitate este anunțată în cadrul Buletinului informativ ESG Today, care se focalizează în special asupra fondurilor de investiții din Statele Unite și Canada.
Implicarea decidenților și stakeholderilor în inovarea sustenabilă a proiectelor energetice europene
În pregătirea organizării celei de-a 19-a ediții EUSEW (European Sustainable Energy Week Policy Conference – Bruxelles, iunie 2025), ce reunește în mod tradițional autori de politici publice, inovatori și stakeholderi în domeniul energiei spre a dezbate inovațiile și viitorul energiilor sustenabile la nivel continental, a fost lansat recent un Apel pentru transmiterea de propuneri în diverse formate ale intervențiilor supuse dezbaterilor, având ca termen final data de 23 ianuarie 2025.
De menționat este și faptul că, în același context, va avea loc și Energy Fair – salonul european în privința energiei cu sprijinul și participarea DG Energie al Comisiei Europene.
BONUS: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
Au fost deschise oficial înscrierile pentru noua serie de aspiranți la certificare, consiliere și sprijin în carieră în domeniul ESG. Pentru mai multe informații și înscrieri puteți consulta: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-esg-dezvoltare-durabila/
Toate drepturile de proprietate intelectuală asupra conținutului MONITORULUI EUROPEAN ESG sunt rezervate, conform legislației în vigoare privind drepturile de autor, de natură economică și morală, Editurii Fundației EUROLINK-Casa Europei.
Editor responsabil: Prof. Sever Avram – Freelance Senior Trainer & Public Speaker in ESG
MONITORUL EUROPEAN ESG
Nr 3
Ediția NOIEMBRIE 2024
din cuprins:
Noutăți, controverse și perspective:
- Dezbaterile ONU de la Baku
- Combaterea schimbărilor climatice – în pericol sub noua administrație Trump
- Previziuni asupra sorților de izbândă ai stabilirii Fondului Anual privind sprijinirea trecerii țărilor în curs de dezvoltare la măsuri de tip ESG
- Beneficii și consecințe posibile ale adoptării noului Acord COP 29
- Șansele de succes ale UN COP29 prin lansarea Global Carbon Market
- Consiliul UE a adoptat Reglementarea agențiilor de rating ESG
- Revizuirea taxonomiei ESG din perspectivă educațională europeană
- Elita orașelor și regiunilor la nivel mondial – în avangarda combaterii schimbărilor climatice
Oportunități:
- Noi și noi roluri profesionale apar la nivel european în aria de expertiză ESG
- Cât de importantă este formarea și certificarea noilor profesioniști în domeniul ESG?
- Bonus: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
ARGUMENT
Intervalul de timp scurs de la precedenta ediție a publicației noastre a fost mai aglomerat decât oricând de diverse evenimente, inclusiv cu caracter politic, de natură să afecteze într-o măsură substanțială evoluția procesului de decarbonizare și, în genere, de combatere a efectelor nocive ale schimbărilor climatice, agravate în mod preponderent. Pe acest fundal, s-au profilat din nou riscurile unei noi ”entropii decizionale”, plecând de la anunțata ieșire a SUA din Actul Climatic de la Paris, implicit neconformarea sectoarelor industriale la procesul / mecanismele SEC (în SUA, Securities and Exchange Commission, echivalentul ESMA din UE), referitoare la cerința evidențierii datelor cu privire la riscurile climatice.
Majoritatea observatorilor au remarcat deja imposibilitatea practică a separării operațiunilor companiilor multinaționale din Statele Unite în raport cu sucursalele lor din UE, Canada și Marea Britanie. Totodată, asistăm la o politizare artificială prin conferințele COP (precum Biodiversity COP 16, desfășurată în Columbia și COP 29, desfășurată la Baku).
Pe de altă parte, situația precară în care se află industria de automobile, în special cea legată de sursele de energie regenerabilă, sporește dificultățile cu care se confruntă menținerea competitivității economice a Uniunii Europene per ansamblu, în special în contextul în care economia Germaniei, mai ales, dar și altele din regiune, precum Ungaria și România, se află în ajunul declanșării recesiunii tehnice.
Această derulare de evenimente în paralel nu fac decât să contribuie în plus la creșterea instabilității economice, la declanșarea unor războaie comerciale regionale în special în raport cu China, care a adoptat într-o modestă măsură tipul de criterii asimilate procesului ESG.
Noutăți, controverse și perspective
Dezbaterile ONU de la Baku
Lucrările din acest an, UN Climate Change Conference 2024, sub presiunea depășirii creșterii încălzirii globale cu peste 1,5 grade Celsius, au vizat luarea unor decizii strategice / remediale urgente, deși pare să predomine în continuare scepticismul majorității liderilor și experților prezenți cu privire la o de-polarizare a intereselor statelor participante. Lideri autoritariști de tipul președintelui din Belarus, așa cum arată pubicația Politico.eu, au profitat de absența celor mai marcanți lideri politici din Franța, Germania și Olanda pentru a pune sub semnul întrebării angajamentul economiilor avansate europene în favoarea combaterii poluării și recursului la soluții regenerative, cât mai apropiate de exigența unei ”reîmprieteniri cu Natura”.
Temerea exprimată de mai mulți lideri și comentatori este că cea de-a doua ieșire a Statelor Unite din Acordul Climatic (Paris) ar putea perturba mai mult și crea confuzie, descurajând, în paralel, eforturile unor state sau municipalități mai puțin dezvoltate, inclusiv companiile din domeniul privat.
Potrivit platformei Politico.eu, summit-ul s-a încheiat fără decizii / asumări financiare concludente, mai ales din partea reprezentanților statelor cu vot permanent în Consiliul de Securitate ONU. Cu toate acestea, Secretarul General ONU a precizat că adoptarea declarației proclamative de la final, referitoare la menținerea țintei de creștere de nu mai mult de 1,5 grade Celsius anual a temperaturilor este agreată în mod formal mai departe. Neclaritatea și îngrijorările aferente au în vedere modul și țările care vor fi dispuse să sprijine economiile mai puțin avansate, dar în genere mai poluante în afara celei SUA.
Este de presupus că armonizarea unor standarde operaționale și de rating în Europa și în UK vor fi însă un stimul potențial obligatoriu pentru celelalte state.
Combaterea schimbărilor climatice – în pericol sub noua administrație Trump
Până în prezent, toate numirile anunțate, inclusiv a Ambasadorului SUA la ONU, par să sfideze rezultatele și acordurile interne stabilite la nivel federal, de până acum, mutând atenția către o dereglementare și o reducere masivă a birocrației sub amprenta viziunii celor doi miliardari numiți să gestioneze schimbările și economiile bugetare anterior evocate: Elon Musk și Vivek Ramaswamy.
Aceste recente evoluții indică faptul că Statele Unite vor intra într-o perioadă dominată de aplicarea Legii de Reducere a Inflației și de confruntare fățișă cu importurile din China, printr-o suprataxare fără precedent până acum. Această nouă atitudine riscă de dezechilibreze întreaga balanță de plăți la nivel global și să conducă la o revenire treptată către un nou tip de ”Război Rece”, în special în raport cu China, India și alte state asiatice mari.
Rămâne de văzut cum va reacționa însă Comisia Europeană care se concentrează pe armonizarea treptată a indicatorilor și metricilor ESG spre a oferi baza măsurabilă de luptă contra încălziri globale și a vechilor tehnologii poluante și energofage.
Previziuni asupra sorților de izbândă ai stabilirii Fondului Anual privind sprijinirea trecerii țărilor în curs de dezvoltare la măsuri de tip ESG
Potrivit publicației ”The Japan Times”, se estimează că stabilirea unei creșteri a fondului global, destinat țărilor mai puțin dezvoltate, în vederea reducerii emisiilor de gaz ar putea să nu mai crească la nivelul estimat anterior, adică de la 100 miliarde de dolari la 1 trilion de dolari anual.
Însuși Emisarul Special pentru Climă al Statelor Unite a îndemnat guvernele participante să-și mențină angajamentele anterioare cu atât mai mult cu cât noua administrație ar urma să încetinească, dacă nu chiar să stopeze complet tranziția către combustibilii fosili.
Beneficii și consecințe posibile ale adoptării noului Acord COP 29
În principal, organizatorii reuniți sub egida ONU încearcă să sintetizeze și să sporească totodată coerența inițiativelor privind ameliorarea climei la nivel global prin câteva direcții de acțiune precum:
1. reducerea mai accesibilă a emisiilor de gaz care ar genera o economisire a peste 250 miliarde de dolari pe an;
2. sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare, în special cu accent pe proiectele de energie regenerabilă și de conservare;
3. crearea premiselor noului climat financiar favorabil mediului, îndeosebi prin NCQG (noul obiectiv colectiv cuantificat prin vizata creștere a alocărilor anuale);
4. introducerea unor standarde mai stricte privind renunțarea la carbon prin creșterea transparenței și a evidențierii cu acuratețe a direcționării creditelor furnizate în vederea reducerii emisiilor de gaz;
5. inițierea de către ONU a primelor ”Carbon Credits”, așteptat pentru anul viitor drept un pas înainte în managementul emisiilor globale.
Șansele de succes ale UN COP29 prin lansarea Global Carbon Market
Din perspectiva practicienilor din domeniul sustenabilității, vor apărea pe noua piață globală oportunități și provocări cu caracter cu totul special, după cum urmează:
• stabilirea de către companii a țintelor de accelerare a schimbărilor corporative referitoare la climă – prin proiectele internaționale de reîmpădurire sau de energie regenerabilă;
• susținerea Contribuțiilor Naționale Determinate (NDC) – prin colaborări trans-sectoriale, reducerea costurilor și aprofundarea impactului asupra ameliorării climatice;
• elaborarea proiectelor verzi finanțate în țările în regiunile în curs de dezvoltare – prin configurarea unui canal special de finanțare cumulativă care să acopere costurile proiectelor climatice în special ale energiei regenerabile, din Africa Subsahariană sau Asia de Sud;
• sprijinirea avantajului strategic reprezentat de reducerea intensității emisiilor de gaz din India cu 45% și extinderea împăduririlor până în anul 2030;
• accelerarea procesului de contabilizare a emisiilor de carbon printr-o responsabilizare a profesioniștilor formați în domeniu, ca premisă a unei raportări credibile de tip ESG;
• oferirea de noi perspective pentru job-urile în domeniul energiilor regenerabile în statele cu economii emergente care să conducă la independență energetică, îndeosebi în India.
Consiliul UE a adoptat Reglementarea agențiilor de rating ESG
În baza dezbaterilor și solicitărilor formulate de mediul de afaceri și de consultanță în domeniul sustenabilității și schimbărilor climatice, Consiliul UE a încheiat recent procesul de reglementare a furnizorilor de clasificare ESG, în baza acordului cu Parlamentului European asupra acestei noi legislații aprobate în mai 2024.
În mod concret, noua legislație va fi plasată sub autoritatea ESMA, care le pretinde furnizorilor de rating ESG să se autorizeze și supervizeze de către autoritatea de reglementare UE, precum și să se conformeze în deplină transparență în raport cu cerințele privind metodologiile aferente domeniilor de aplicare utilizate referitor la clasificările necesare și sursele de informare folosite. Totodată, furnizorii care provind din afara UE, trebuie să obțină recomandarea metodologiilor lor de rating din partea unui furnizor autorizat din UE, pe baza unor criterii cantitative sau care să fie incluse ulterior în Registrul Furnizorilor de Rating ESG din cadrul Uniunii Europene. Această certificare va fi confirmată prin decizia de echivalare între furnizorii din statele respective și ESMA.
Revizuirea taxonomiei ESG din perspectivă educațională europeană
În urma derulării proiectului european intitulat ”Quality Assurance Fit for the Future”, lansat în iunie 2022, spre a extinde perspectiva asupra asigurării calității interne și externe în domeniul învățământului superior, ca și a aganțiilor de asigurare a calității, a fost publicat recent ghidul incluzând considerațiile cheie privind revizuirea ESG. Plecând de la principalele concluzii referitoare la colectarea datelor și consultările cu stakeholderii, acest document formulează recomandări semnificative la adresa autorităților de reglementare și furnizorilor ESG de care ar merita să se țină cont în scopul evoluției cu succes și sprijinirii prevenirii consecințelor neintenționate care pot decurge din procesul de actualizare a noi elemente avute în vedere de ESMA.
Elita orașelor și regiunilor la nivel mondial – în avangarda combaterii schimbărilor climatice
Conform unei recente luări de poziție din partea platfomei High Level Climate Champions, orașele și regiunile, ca și liderii din business, ar trebui să-și bazeze planurile naționale climatice în așa fel încât atât reduse emisiile de carbon, cât și să fie create noi job-uri, să se realizeze reducerea costurilor, ameliorarea sănătății publice, ca și protejarea celor vulnerabili. Se menționează că unii dintre primari sau guvernatori ai regiunilor se mobilizează într-un ritm mai alert decât guvernele naționale în abordarea chestiunii, ca de pildă: capitala Finlandei a introdus limite ale emisiilor de carbon în domeniul construcțiilor; 75% din membrii C40 Cities are redus emisiile per capita mai rapid decât propriile guverne naționale.
În pofida acestor progrese realizate, în genere la nivel mondial ritmul de implementare al finanțării anuale urbane de mediu s-ar cuveni să crească din perspectiva menținerii angajamentului de a păstra încălzirea climatică la un ritm de 1,5 grade Celsius per an. Astfel, în comunicatul de presă de la G20 în Brazilia, primarii din aceste state au solicitat alocarea a 800 miliarde de dolari americani pentru investițiile publice anuale în vederea atingerii țintelor incluse în cadrul SDG 2030.
Oportunități
Noi și noi roluri profesionale apar la nivel european în aria de expertiză ESG
În acord cu presiunea schimbărilor rapide de pe piața muncii la nivel mondial, cererea de profesioniști ESG se află în urcare, în vederea valorizării oportunităților spre a marca diferența de abordare a paradigmelor schimbărilor climatice. Iau ființă chiar agenții de recrutare care se implică în selectarea și pregătirea resurselor umane în cadrul comunității ESG la cele mai înalte standarde, îndeosebi în Marea Britanie, UE și Statele Unite.
Principalele poziții le regăsim în acest nou cadru în arii de expertiză precum: consultanța în sustenabilitate, contabilizarea emisiilor de carbon, diversitatea și incluziunea socială, finanțările verzi, conform recomandărilor formulate de OCDE și BEI.
În centrul atenției stau modalitățile de a contracta pe acei specialiști care pot să sporească eficiența echipelor, transformând în paralel strategia ESG a companiei. Unii experți în resurse umane au elaborat și ghiduri / liste de ”tips & tricks” care să-i ajute pe noii angajați să-și valorifice cât mai abil propriile competențe și abilități. Acești pași sunt considerați deosebit de importanți în măsura în care talentele respective sunt integrate în stil colaborativ, îndeosebi în componentele legate de finanțare, lanțurile valorice sau politicile publice recomandate.
Totodată, auditorii interni din cadrul companiilor încep să apeleze tot mai mult la experții care să-i sprijine în a duce la bun sfârșit propriile raportări, ținând cont de termenele foarte scurte în care organizațiile trebuie să se adapteze în special la raportarea asupra CSRD.
Cât de importantă este formarea și certificarea noilor profesioniști în domeniul ESG?
Dimensiunea legată de trainingul pentru noi angajați devine una tot mai liberală și diversificată în mod pragmatic desprinsă de formările tradiționale de tip academic ale celor mai multe universități din Marea Britanie și restul Europei.
Iată, de pildă, câteva certificări semnificative care au apărut relativ recent șicare sunt axate pe chestiunile cele mai practice încercând să țină pasul cu frecventele schimbări sau îmbunătățiri legislative:
- Certificare IEMA (Institute of Environmental Management and Assessment)
- Certificare în familiarizarea cu proiectele referitoare la reducerea amprentelor de carbon
- Certificare din partea Global Reporting Initiative (GRI)
- Certificare CFA în investiții ESG
- Certificare CISL (Cambridge Institute for Sustainability Leadership)
- Certificare în riscuri financiare climatice GARP (Global Association of Risk Professionals)
- Certificare BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)
În paralel, sunt organizate în mod suplimentar sesiuni de networking bazate pe studii de caz adaptate la nevoile de transfer ale abilităților.
BONUS: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
Au fost deschise oficial înscrierile pentru noua serie de aspiranți la certificare, consiliere și sprijin în carieră în domeniul ESG. Pentru mai multe informații și înscrieri puteți consulta: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-esg-dezvoltare-durabila/
Toate drepturile de proprietate intelectuală asupra conținutului MONITORULUI EUROPEAN ESG sunt rezervate, conform legislației în vigoare privind drepturile de autor, de natură economică și morală, Editurii Fundației EUROLINK-Casa Europei.
Editor responsabil: Prof. Sever Avram – Freelance Senior Trainer & Public Speaker in ESG
MONITORUL EUROPEAN ESG
Nr 2
Ediția OCTOMBRIE 2024
din cuprins:
Oportunități:
- Promovarea celor mai noi oportunități inovative în domeniul tehnologiilor verzi și economiei circulare
- Deschiderea a noi orizonturi în formarea și cariera experților ESG
- Oportunități de investiții și fonduri ESG
- Pachet de soluții practice în beneficiul liderilor de business / experților ESG
Colaborări și parteneriate la nivel global:
- Eforturi palpabile în direcția armonizării standardelor / indicatorilor de tip ESG
- Stadiul de catalizare a schimbărilor în favoarea integrativității mecanismelor decizionale în raport cu diversele frameworks (cadre de raportare) și standarde de tip ESG
- Care sunt următoarele trei summit-uri COP, grupate sub numele ”The Rio Trio”
- CEE ESG Forum 2024
Diverse
- Validarea componentei de biodiversitate obține sprijinul grupului Bloomberg
-
KEY ESG devine ”official friend” al EFRAG – Sustainability Reporting
- Bonus: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
ARGUMENT
Temperaturile record și avalanșa de evenimente catastrofale pe arii întinse, mai ales în Europa, au încis și spiritele dintre partizanii negaționiști cu privire la schimbările climatice și comunitatea academică și de cercetare-inovare, care avertizează că în ritmul actual de perturbări climatice, fără luarea unor măsuri radicale în abordarea fenomenului prin ESG și a celor complementare aferente, nu vor putea fi îndeplinite nici obiectivele stabilite prin ONU SDG 2030, nici prin Pactul Ecologic European.
În raport cu aceste evoluții din ajunul noii conferințe mondiale ONU (noiembrie, Baku) se conturează două direcții motrice-cheie de acțiune: repoziționarea cât mai accelerată a comunității internaționale privind reducerea efectelor climatice în statele care sunt cei mai mari poluatori, inclusiv crearea unui fond special pentru statele în curs de dezvoltare; urgența armonizării criteriilor și standardelor de auditare ESG, nu doar în interiorul UE, ce se dovedește cu atât mai dificilă în contextul războiului, precum și o tranziție imperios necesară către soluțiile oferite și bazate pe Natură, în primul rând, mai puțin neapărat pe reutilizarea deșeurilor prin ”economia circulară”, aptă să prefigureze un viitor mai rezilient generațiilor viitoare.
Coroborând aceste direcții cu concluziile Raportului Draghi al Comisiei Europene privind competitivitatea în cadrul UE, rezultă că formarea abilităților pe noua piață a muncii în context A.I. (”reskilling” și ”upskilling”) și prin învățământul vocațional, cu predilecție în sistem Lifelong Learning (învățare pe toată durata vieții), recomandat de UNESCO și UE, devine prioritară pentru recuperarea decalajelor UE în raport cu Statele Unite ale Americii și China.
Oportunități
Promovarea celor mai noi oportunități inovative în domeniul tehnologiilor verzi și economiei circulare
Seria de evenimente / târguri dedicate promovării noilor tehnologii verzi prin ECOMONDO, platformă de organizare globală de tip benchmark, în Europa și hub-ul mediteranean deja creat, propune o nouă ediție la Centrul expozițional Rimini (Italia), în perioada 5-8 noiembrie 2024. Cu această ocazie, sunt promovate 6 arii tematice la nivel macro din diverse sectoare industriale și vor putea fi vizitate 6 pavilioane expoziționale pentru ”industriile verticale”. Ar fi de menționat că în cadrul rețelei globale deja create participă peste 1500 de branduri aflate în plină dezvoltare, 30 de start-up-uri de succes, peste 30 de delegații oficiale din diverse țări și 60 de asociații internaționale, dintre care o parte au pavilioane comune. Scopul central este să poată fi realizată stimularea palpabilă a afacerilor la nivel național și pe piața globală, să sporească oportunitățile de formare și networking și să actualizeze informația asupra tendințelor proiectelor, tehnologiilor și oportunităților de finanțare nu numai la nivel european, ci și în America Latină, prin ediția din Mexic și cea din Asia, în China. În plus, evenimentul vizează în special formarea de noi parteneriate de afaceri, informarea cu ultimele noutăți în domeniu, inclusiv asupra standardelor de reglementare UE și a posibilităților pentru dezvoltare ulterioară pen baza bunelor practici în etapa de tranziție ecologică a serviciilor.
Deschiderea a noi orizonturi în formarea și cariera experților ESG
Fiind una dintre cele mai accesate și cunoscute organizații de standardizare a sustenabilității prin parteneriate, training, instrumente și servicii specifice, GRI are în luna octombrie deschise noi poziții precum cele de la Secretariatul General de la Amsterdam: Research Associate; Development Manager (fundraising); Standards Manager; Manager GRI Community; Technical Content Manager (standards); Senior Technical Content Manager, precum și al rețelelor regionale, care acceptă candidaturi în regim remote și hibrid.
Oportunități de investiții și fonduri ESG
În cursul lunii octombrie, aproximativ 80% din firmele din industria agroalimentară au anunțat, potrivit Deloitte Survey, o creștere a veniturilor pe baza investițiilor în sustenabilitate.
Totodată, grupul bancar JP Morgan înființează un fond special de investiții în proiecte solare în valoare de 260 de milioane USD.
Pe de altă parte, compania multinațională de investiții BlackRock se confruntă cu un dosar de plângeri contra practicilor de greenwashing cu privire la volumul real al investițiilor acesteia.
Pachet de soluții practice în beneficiul liderilor de business / experților ESG
Ținând cont de rigorile și presiunile crescânde ale îndeplinirii obiectivelor ESG și căilor principale de transpunere în timp util a acestora, grupul Raiffeisen Bank International a lansat recent documentul intitulat ”White Paper about key ESG drivers” (Carta Albă asupra vectorilor-cheie ESG). Acest document prefigurează următorii pași în favoarea atingerii obiectivelor unei economii/afaceri sustenabile, propunând soluții care să impulsioneze eficiența operațională a companiilor și să le pregătească din timp pentru viitoarele provocări pe termen scurt și mediu. Utilizatorii acestui ghid beneficiază astfel de șansa de a previziona momentele-cheie din unghiul de vedere al conformității cu reglementările UE în vigoare și de evitarea riscurilor potențiale cu privire la aspecte concrete în cursul auditului, mai ales prin setul comparativ dotat cu 180 de indicatori-cheie de performanță, accesibilitate sporită prin cloud la datele esențiale referitoare la ESG în general și la indicatorii PAI KPI. Totodată, în urma cercetărilor întreprinse până în prezent este pusă la dispoziție și o platformă care să ajute la scalarea cât mai exactă a țintelor ESG, oferind posibilitatea unei confruntări anticipative între auditul intern și ranking-ul vizat al companiilor, în funcție de industria, țara, compania sau stimulentele specifice oferite de ESG.
În România, conform RFI și AGERPRES, Raiffeisen Bank România a lansat recent primul Institut European al Sustenabilității (EIS), specializat în formarea experților în domeniul sustenabilității, orientat pe termen lung către extinderea viziunii EFdeN, care la rândul său vizează în principal integrarea componentelor sustenabilității în cadrul nucleului strategiei de competitivitate a oricărei organizații mari. Dincolo de proiectele arhitecturale de succes, aferente zonei așa-numitelor soluții verzi și a caselor sustenabile, deja premiate la nivel internațional, EfdeN susține că va pregăti de acum înainte speciliști în sustenabilitate care să contribuie mai departe la realizarea ”unui viitor mai bun pentru toți” în cadrul unui hub dedicat împărtășirii cunoștințelor specifice în domeniu, având la bază cinci piloni strategici referitori la cercetare-dezvoltare, educare și formare, promovare și consiliere, consolidarea comunității și nu în cele din urmă implementarea propriu-zisă.
Colaborări și parteneriate la nivel global
Eforturi palpabile în direcția armonizării standardelor / indicatorilor de tip ESG
Recent, la Londra, a avut loc o reuniune în scopul întăririi colaborării între reprezentanții GSSB – Global Sustainability Standards Board și ISSB – International Sustainability Standards Board. Delegații s-au concentrat pe creșterea capacității de adoptare a standardelor GRI – Global Reporting Initiative și pe acelea ale IFRS – Sustainability Discclosure Standards, care își propun să articuleze cât mai consistent și explicit maniera în care auditorii pot utiliza împreună cele două tipuri de standarde. Procesul se află în plină expansiune și este gestionat de coordonatorul Catedrei GSSB, Carol Adams (Australia/UK).
Stadiul de catalizare a schimbărilor în favoarea integrativității mecanismelor decizionale în raport cu diversele frameworks (cadre de raportare) și standarde de tip ESG
Începând cu anul 2022, când a fost adoptată la Montreal Convenția asupra Diversității Biologice / Global Biodiversity Framework (GBF), în acord cu ceea ce prevede SDG 2030, implementarea a fost ghidată de cadrul de monitorizare stabilit de GBF a unui mecanism consolidat de planificare, raportare și evaluare, de stabilirea resurselor financiare necesare, cât și a structurării strategice privind capacitatea de dezvoltare prin cooperarea tehnico-științifică și compatibilizarea componentei digitale referitoare la resursele genetice. În acest context, reprezentanta GRI a subliniat, în cadrul platformei ”Now for Nature”, importanța unei riguroase setări a standardelor de raportare asupra sustenabilității în funcție de evoluțiile actuale ale biodiversității pe plan global. În acest sens, GBF a sprijinit deja o mai nuanțată ”definire a spațiului”, care să conducă în viitorul apropiat la noi standarde și cadre de auditare cât mai compatibile cu complexitatea impactului măsurilor luate asupra Naturii în genere și a biodiversității. Există deja patru sfere extinse de acțiune asupra naturii la nivelul mediului de business pe care companiile au nevoie să le ia în considerare atunci când pornesc la adoptarea unei așa-numite ”strategii a naturii”. Aceasta ar fi cazul să aibă loc plecând de la țintele bazate pe soluțiile oferite de natură, aliniate cu propriul loc impact, în așa fel încât progresul realizat să fie ușor de evaluat cu sprijinul decidenților în cadrul organizațiilor deținătorilor de interese (stakeholderi). În același context, a fost elaborată și The Nature Strategy Handbook, drept un instrument de orientare concretă a mediului de afaceri pentru a putea naviga cu brio în cadrul acestui complicat peisaj, îndeosebi în cursul procesului de dezvoltare a perspectivelor strategice și de selectare a diferitelor cadre de raportare. La acest obiectiv merită subliniat că poate contribui și rețeaua (SBTN – Science-based Targets Network, sub egida Global Commons Alliance) coagulată pentru a prioritiza inițiativele companiilor cu privire la soluțiile științifice ce ar merita avute tot mai mult în vedere.
Care sunt următoarele trei summit-uri COP, grupate sub numele ”The Rio Trio”
Întrucât precedentele tentative de combatere energică a gravității schimbărilor climatice și de salvare a biodiversității au eșuat, în genere, până în 2020, următoarele conferințe la nivel înalt se vor concentra, conform liderului BCG, asupra ameliorării sănătății la nivelul biodiversității globale care se află în proporție de 73% într-o stare critică. De aceea, în acest sens, inițiativa denumită ”Rio Trio” consideră în mod special că prima colaborare dintre biodiversitate, climă și deșertificare trebuie să aibă loc prin activarea tuturor capabilităților de interconectivitate în raport cu sfidările ambientale la nivel global. În acest sens, se preconizează ca summit-ul COP 29 să sporească angajamentele de finanțare până la nivelul a 500 miliarde de dolari americani anual destinate țărilor în curs de dezvoltare.
CEE ESG Forum 2024
Compania organizatoare a Forumurilor ESG din Europea Centrală și de Est,cu sediul la Budapesta, a continuat seria de evenimente dedicate sustenabilității, în special Real Estate și alte domenii conexe. Ediția la nivel regional, plasată sub genericul CEE ESG Forum 2024, va avea loc la Viena în perioada 25-26 octombrie 2024, fiind dedicată în mod prevalent explorării și modalităților de îmbunătățire a aplicării practicilor ESG, reunind pe principalii lideri din domeniu, decidenți de politici publice, renumiți experți, care se întrunesc pentru a întări colaborarea menită să continue practici responsabile de business în spiritul sustenabilității. În același context, în cadrul Galei de premiere, va avea loc decernarea trofeelor CEE Property, precum și un eveniment special de networking. În acest sens, laureații au fost selectați de un juriu anterior desemnat cuprizându-i pe principalii lideri din regiune. Printre categoriile avute în vedere se află și ”ESG Journey of the Year” și ”Personality of the Year”.
În România, un eveniment similar dedicat pieței imobiliare va avea loc la București în data de 22 octombrie 2024.
Diverse
Validarea componentei de biodiversitate obține sprijinul grupului Bloomberg
O nouă soluție complexă este pusă la dispoziția investitorilor prin insight-uri provenite din evaluările referitoare la natură și riscurile asupra stării biodiversității accesibile la nivelul a 45000 de companii. Aplicația menționată reprezintă un mix între diverse surse asupra biodiversității, precum Indexul Integrității Biodiversității, elaborate de Muzeul Național de Istorie Naturală. Tot în beneficiul investitorilor, s-a agregat cel dintâi Task Force asupra reglementărilor financiare referitoare la natură (TNFD) care oferă de acum recomandări specifice și ajută conștientizarea decidenților cu privire la consecințele investițiilor asupra naturii. Aceasta înseamnă un sistem de date și analize care este destinat mediului investițional care vor urmează să cheltuie peste 1 trilion de dolari până în 2030 pentru a transforma biodiversitatea conform unui model cu adevărat sustenabil și conform cu standardele în domeniu.
KEY ESG devine ”official friend” al EFRAG – Sustainability Reporting
EFRAG, asociație privată fondată în 2001 cu sprijinul Comisiei Europene, și-a extins aria de inițiative și acțiuni urmând rolul acordat în cadrul Directivei CSDR, furnizând asistență tehnică în beneficiul Comisiei Europene prin creionarea noilor standarde europene privind auditarea sustenabilității și draft-ul amendamentelor la aceste standarde. Aria sa de interes vizează atât pilonul raportării financiare către Comisia Europeană, cât și pilonul raportării asupra sustenabilității (ESRS) și modificările ulterioare aduse în beneficiul implementării efective de către Comisia Europeană. Și mai recent, celor 14 companii care au devenit ”friends of EFRAG” li s-a alăturat KEY ESG care constituie o platformă software destinată unui fond privat de investiții, cât și a investitorilor săi, spre a facilita gestionarea, analiza, raportarea și îmbunătățirea performanțelor ESG la nivelul întregului portofoliu acumulat. Cei interesați pot primi un demo care include o bibliotecă de metrici flexibili și modulari, un sistem automatizat de urmărire a implementării și evoluțiilor, precum și gradul de armonizare cu reglementările globale, adaptate la diversele cadre / sectoare de investiții.
BONUS: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
Au fost deschise oficial înscrierile pentru noua serie de aspiranți la certificare, consiliere și sprijin în carieră în domeniul ESG. Pentru mai multe informații și înscrieri puteți consulta: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-esg-dezvoltare-durabila/
Toate drepturile de proprietate intelectuală asupra conținutului MONITORULUI EUROPEAN ESG sunt rezervate, conform legislației în vigoare privind drepturile de autor, de natură economică și morală, Editurii Fundației EUROLINK-Casa Europei.
Editor responsabil: Prof. Sever Avram – Freelance Senior Trainer & Public Speaker in ESG
MONITORUL EUROPEAN ESG
Nr 1
Ediția SEPTEMBRIE 2024
din cuprins:
- Noua paradigmă în curs pentru rapoartele de audit ESG
- ESG deschide, în paralel, excelente oportunități de carieră
- Cea dintâi Săptămână Verde UE 2024
- O conectare mai intensă între problemele schimbărilor climatice și tranziția energetică în cadrul UE
- Evoluții majore în domeniul energiei eoliene
- Undă verde dată reglementărilor privind componenta raportării non-financiare ESG
- Romanian ESG Summit – octombrie 2024
- Bonus: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității
ARGUMENT
Pe fundalul agravării crizei climatice globale din cursul verii acestui an, inclusiv în zona Uniunii Europene și a altor teritorii insulare ce aparțin fie de UE, fie de Marea Britanie, trendul deja marcant al unei sporite armonizări / compatibilități a reglementărilor legislativ-procedurale în domeniul ESG s-a accelerat destul de mult, generând un angajament mai consistent și o crescândă capacitate de coordonare prin parteneriate / alianțe sectoriale, atât din partea grupurilor financiar-bancare, cât și a liderilor și managerilor din companiile care vizează creșterea competitivității propriului business.
Astfel, această perioadă de vacanță a fost nu doar caniculară, ci și afectată în mod frontal de schimbările climatice în curs și de redefiniri / poziționări de ordin strategic, luând în calcul atât indexurile de ranking (stabilite de agențiile acreditate de rating), cât și presiunea de timp și sinergii necesare în contextul decisivei Conferințe ONU asupra schimbării climatice, găzduită în luna noiembrie 2024 la Baku.
Noua paradigmă în curs pentru rapoartele de audit ESG
Odată cu începutul acestui an, potrivit KPMG, companiile sunt în situația de a raporta sute de metrici ESG (aferenți indicatorilor stabiliți – KPI) și în virtutea țintelor strategice recomandate / previzionate și de companiile înseși. Printre prioritățile-cheie vizate se află, în mod special:
- focalizarea asupra managementului datelor corporative și în ceea ce privește strategiile de raportare în plină evoluție;
- menținerea în regim sincron a sistemului de planificare managerială referitoare atât la deadline-uri pe termen scurt, cât și la previziunile pe termen mai lung, care permit experților / consultanților ESG să influențeze mai pregnant luarea deciziilor privind atât investițiile, cât și cerințele impuse de autoritățile de reglementare de tip ESMA din cadrul UE.
ESG deschide, în paralel, excelente oportunități de carieră
Ținând cont de faptul că universul ESG (”Environmental, Social and Governance”, conform recentei sale redenumiri în cadrul UE) și implicațiile competitivității sustenabile continuă să progreseze galopant, Greentech Alliance sublinia recent că în această perioadă este mai important decât oricând ca aceia motivați să evolueze profesional la nivel european/global să fie cât mai informați asupra tendințelor emergente, abilităților și a oportunităților de carieră atunci când vizează să se insereze profesional în cadrul companiilor, al organizațiilor guvernamentale și a comunităților locale tot mai centrate pe impactul de mediu și social pe termen lung.
Pe scurt, formarea / antrenarea skills-urilor la nivel calitativ se axează esențial pe câteva componente, precum:
- Data Analytics & ESG Reporting – companiilor cu peste 250 de angajați din UE li se impune atingerea unui grad de ”compliance” (conformitate) și de orientare corporativă a propriilor performanțe, generând în paralel oportunități pentru experți în auditul intern, raportarea către agențiile de ranking și instituțiile UE ca și pentru cercetători ai bazelor de date.
- Supply Chain Management & Sustainability – în contextul conectării la noile lanțuri valorice globale companiile au stringentă nevoie de expertiză în logistică sustenabilă, reducerea poluării și în eficiența surselor de energie, prin instrumentele disponibile (metodologia ”design thinking” în cadrul economiei circulare) și sisteme de îmbunătățire a calității standardelor de economie circulară.
- Regulatory Knowledge – mediul de business caută să angajeze practicieni ce dețin înțelegerea cadrelor de raportare ESG (precum EU Taxonomy, TCFD), iar în Statele Unite reglementările reunite sub egida SEC.
La nivel de Senior Experts, în cursul lunii septembrie sunt căutați, de pildă, analiști, specialiști în sustenabilitate și manageri în domeniul modei; manageri și analiști în domeniul financiar-bancar; manageri ESG în tehnologie/IT, cu accent pe componentele de analiză, control, raportare și networking; consultanți și directori în diverse componente ale domeniului industrial. Pentru debutanți, există o serie de poziții de tip internship ESG în marile lanțuri bancare, HORECA și în cadrul platformelor de date la nivel sectorial/global.
Cea dintâi Săptămână Verde UE 2024
Începând cu luna iunie a acestui an până în prezent, aceasta s-a materializat prin diverse inițiative, acțiuni și evenimente dedicate rezilienței Europei cu privire la provocările legate de degradarea ecosistemului care afectează resursele de apă, sub deviza ”Be water wise” a campaniei în desfășurare #WaterWiseEU, în cadrul căreia a fost conceput și diseminat un toolkit special elaborat de Comisia Europeană disponibil în cele 24 de limbi din UE. Pentru mai multe detalii, a se vedea rezultatele conferinței de la Bruxelles (29-30 mai 2024).
O conectare mai intensă între problemele schimbărilor climatice și tranziția energetică în cadrul UE
În rândul modificărilor reglementative apărute și al inițiativelor emergente în ultimele luni putem menționa:
- intrarea în vigoare în august 2024 a noului regulament UE referitor la reducerea emisiilor de gaz metan în întreg sectorul energetic (EU/2024/1787);
- publicarea de către Comisia Europeană a setului de întrebări și răspunsuri frecvente (FAQ) privitoare la implementarea CSRR – regulile de raportare asupra sustenabilității corporative UE, utilă îndeosebi în domeniul obligațiilor companiilor de a raporta temele prioritare asupra progresului în domeniile competitivității sustenabile și al rezilienței societale;
- declanșarea unor inițiative / acțiuni ale societății civile europene de către CAN (Climate Action Network) și GLAN (Global Legal Action Network), destinate să accelereze pregătirile privind atingerea obiectivelor ONU SDG 2030 la nivel global și decretarea drept ilegală de către Curtea Europeană de Justiție a limitărilor emisiilor de gaze din sectoarele transporturi și agricultură, doar la nivel național, în loc de o abordare integrativă, transfrontalieră;
- lansarea recentă de către Banca Europeană de Investiții (BEI) a ”Climate City Capital Hub” cu o finanțare disponibilă de 650 miliarde euro;
- lansarea de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a mult așteptatului ”Ghid privind denumirile fondurilor care folosesc termeni MSG sau legați de durabilitate” care implică necesitatea conformării fondurilor de investiții / managerilor în raport cu un minim de exigențe referitoare la criteriile de sustenabilitate;
- apariția și publicarea în Jurnalul Oficial UE a celui dintâi document la nivel internațional privind Inteligența Artificială (Artificial Intelligence Act – august 2024), care obligă, printre altele, ca în următorii ani mediul de afaceri să-și asume analiza riscurilor și pregătirea pentru conformarea la noile reglementări UE.
Evoluții majore în domeniul energiei eoliene
Prin inițiativa Italiei, cunoscută sub numele ”The wind raises”, se are în vedere, conform Herbert Smith Freehills, o accelerare a dezvoltării proiectelor de energie eoliană prin încurajarea unor noi tendințe în cadrul eforturilor de întrunire a restricțiilor privind îndeplinirea integrală a cerințelor referitoare la tranziția energetică, la nivel global, care necesită trilioane de dolari spre a atinge nivelul cunoscut sub denumirea de ”Chasing Zero” în epoca de-carbonizării.
Undă verde dată reglementărilor privind componenta raportării non-financiare ESG
Câteva direcții necesare de responsabilizare corporativă, inclusiv privitoare la practicile de raportare asupra noilor investiții în favoarea unei sporite acuratețe și orientare călăuzitoare în domeniul mediului, au apărut deja foarte recent sau sunt pe cale să fie adoptate, ca de pildă:
- noua directivă CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) – aceasta impune companiilor să identifice, să prevină, să atenueze și să țină cont de impactul schimbărilor potențial nocive, atât la nivelul operațiunilor proprii, cât și a lanțurilor valorice globale (GVC);
- taxonomia UE referitoare la activitățile economice sustenabile din unghiul de vedere al mediului, apte să ghideze pe viitor proiecte de investiții mai performante;
- pachetul ”Fit for 55” – reprezintă primul plan cuprinzător de reducere a emisiei gazelor de seră (GHG) cu cel puțin 55% până cel târziu în anul 2030;
- sub presiunea răspândirii nemulțumirilor față de practicile / tentativele de greenwashing (înverzire falsă), elaborarea în curs a Directivei UE ”Green Claims” (Directiva privind afirmațiile legate de mediu), formulată spre a combate publicitatea înșelătoare privind respectarea standardelor de mediu și a transparenței, indiferent de originea companiilor care produc sau furnizează servicii în UE;
- impunerea unui nou Regulament UE privind diminuarea efectelor produse de despăduriri asupra unor diverse produse alimentare, de la uleiul de soia și palmier până la cafea;
- accelerarea presiunii asupra companiilor spre a aplica, până în iunie 2026, Directiva ”Women on Boards” care impune atingerea unui minim de 40% de femei la nivelul de decizie non-executivă, în cadrul consiliilor de administrație din cadrul companiilor din toate Statele Membre;
- actualizarea Directivei referitoare la ”eco-design” pentru produsele sustenabile ce este orientată spre adoptarea unor prevederi mai restrictive în domeniul design-ului produselor în vederea ameliorării sustenabilității și economiei circulare.
Romanian ESG Summit – octombrie 2024
Și în Capitala României urmează a fi organizat, în data de 22 octombrie 2024, ”Romanian ESG Summit”, considerat drept cel mai semnificativ eveniment dedicat strategiilor ESG, care să inspire crearea unei platforme destinată inovării prin prezentarea, în cadrul unei expoziții centrată pe dezvoltarea de idei și soluții care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor ESG.
BONUS: Mini-Executive MBA pentru formarea ca Expert & Consultant UE în Managementul Guvernanței Sustenabilității (ESG)
Au fost deschise oficial înscrierile pentru noua serie de aspiranți la certificare, consiliere și sprijin în carieră în domeniul ESG. Pentru mai multe informații și înscrieri puteți consulta: https://ciosuerd.houseofeurope.ro/expert-esg-dezvoltare-durabila/
Toate drepturile de proprietate intelectuală asupra conținutului MONITORULUI EUROPEAN ESG sunt rezervate, conform legislației în vigoare privind drepturile de autor, de natură economică și morală, Editurii Fundației EUROLINK-Casa Europei.
Editor responsabil: Prof. Sever Avram – Freelance Senior Trainer & Public Speaker in ESG